onsdag 8 november 2017

En elegant byggnad!

1957, för alltså exakt 60 år sedan invigdes en byggnad i Eslöv, en byggnad som kom att bli en attraktion för ALLA arkitekt-studerande i Lund. Medborgarhuset som var ritat av Hans Asplund, en av "Asplundarna" som var arkitekter. Hans var precis återkommen från ett uppdrag i New York och där involverad i FN-skrapan. Vissa av ritningarna från den byggnaden överförde han, säkert med viss modifiering, till sitt vinnande bidrag i Eslöv. Cirka 150 förslag hade inkommit, men juryn fastnade för hans projekt.
Här kommer några utvalda bilder som jag tog för några år sedan både invändigt och utvändigt.
Vi börjar utvändigt. Bilderna tagna redan 2012 och med ett Sigma 8-16 mm på min Canon 60D.





En speciell utformining, eller hur?
Vi går vidare upp på taket och ser hur där ser ut.






Tror inte det är så många som spatzerat där uppe.
Nu till insidan!









Inomhus finns mängder av detaljer som är konstruerade enbart för denna byggnad. Skulle kunna gå där med kameran i flera timmar och ständigt hitta nya detaljer och vinklar. Intressant hus? Åk dit vet jag, ligger på gångavstånd från stationen i Eslöv alldeles intill järnvägen. Kuriosa i sammanhanget är att på samma plats startade en gång i tiden en berömd industri, ÅKERMANS, som tillverkade bl.a. grävmaskiner. Kuriosa 2 är att det faktiskt varit 3 stycken Asplund som verkat på ett eller annat sätt i Eslöv. Gunnar Asplund ritade Lagerhuset som är, enligt sägen, Sveriges högsta hus byggt av trä. Och så Hans som ritade Medborgarhuset samt hans son Olle, som representeras i Stadsparkens utformning. Står man uppe vid kyrkans tomt i hörnet av Trollsjögatan/Västerlånggatan och blickar ut mot Medborgarhuset, då ser du verk av alla 3 Asplundarna. Stadsparken, Medborgarhuset samt Lagerhuset i fonden.

Vill du läsa mer om Medborgarhuset, så kan du göra det HÄR eller HÄR!

/ Lars

Inga kommentarer:

Utmed min cykelrunda!

 Jag bor i östra Malmö och har ganska nära ut till naturen därifrån. 2 km österut kommer man över yttre ringvägen som börjar borta vid brofä...