lördag 28 november 2015

Fototriss - rak!

Rak är ju allt som inte har någon liten krök. Hade stora ambitioner att fånga något rakt idag, men regndropparna var för stora och kalla.
Nere på Malmö central tog jag dock några bilder som får bidra till rak.




Det blev både rakt och böjt idag ;-)
Se fler trisser på temat genom att följa följande L Ä N K!

/ Lars

söndag 22 november 2015

Vinter i paradiset!

Paradiset är kanske till att ta i lite grand, men för många är nog Malmö det ändå. Inatt hade det fallit lite snö som fått ligga kvar på gräsmattorna. Regnet låg i luften när bussen drog mot stan. Tyckte chauffören verkade konstig, för han körde bara förbi flera hållplatser. Anledningen fick uppleva strax senare. En buss var försenad och hade hamnat precis bakom den jag åkte med. Redan vid Rosengård ökade snöandet på med flingor stora som den gamla 5-öringen. Du har väl ingen aning om hur stor den var, men ganska stor.
Bussbyte som vanligt vid Tandvårdshögskolans hållplats. Här är det meningen att 35 ska bytas mot 2. Enormt mycket snöande här vilket lovade mycket inför rundan i Västra hamnen. 2:an for iväg och redan vid Triangeln, en sträcka från Tandvårdshögskolan på maximalt 300 meter, hade nästan allt snöande avtagit.
Väl vid Kockums fritid var det mer regn än snö. Hade jag nu kommit så långt skulle jag bara gå utmed Strandpromenaden. Många meter hanns inte med fören jag, efterklok som jag är, saknade en mössa. Kallt var det om kalotten!
Det blev som ni förstår en kortare runda än den tänkta.
Gick ändå hela sträckan fram till Barometergatan 72 och in mellan husen där. Nu var siktet inställt på ICA Maxi för några få inköp.
















På vägen hem bytte jag 2:an mot 35:an vid Triangeln.

/ Lars

tisdag 10 november 2015

Höstfärgerna - mest på marken!

Så då kom en rejäl blåst, ja nästan en storm härom natten. Den svepte med sig ganska mycket av höstfärgerna, som numera befinner sig på marken.
Dessa bilder är tagna uppe i Pålsjö skog, alldeles vid Helsingborgs norra stadsdelar.
Äntrade buss 8 vid Knutpunkten, och som tog mig norrut förbi Tågaborg, Fria badet, Pålsjöbadet, Tinkarpsbacken för att släppa av mig vid hållplatsen Tinkarp övre. Där går en liten stig in mot skogen som i solljuset ändå tedde sig vacker trots frånvaro av färggranna löv.

På väg upp, och här ganska nära Häljarp








Pålsjö slott!

Pålsjö kvarn.

Pålsjöbadet


På den tiden, hela 1980-talet, då jag bodde uppe i Helsingborg så var denna skog min favorit. Ofta besöktes den för att varva ner och meditera lite.

söndag 8 november 2015

I invånarens tjänst!

Under lördagen den 7:e november var jag i Eslöv. Inte så ofta jag besöker staden nu efter att mamma dog och huset är sålt.
Fast igår var jag där på Eslövs fotoklubbs årliga fotofestival. Anledningen var i första hand att lyssna på Camilla Noresson och Brutus Östling och deras föredrag. Allt detta utspelade sig i medborgarhuset som är vida känt i världen, i alla fall bland arkitekt-studerande och arkitekter, där väl denna byggnad är en av Hans Asplunds mästerverk.

Gick en runda inomhus för att hitta nya vinklar i mitt eget fotograferande, och träffade på vaktmästaren för dagen, Rolf. Jag gick omkring tillsammans med en kvinna, Eva,  som också var nyfiken på huset, och liksom jag gärna gick till rum och delar av medborgarhuset som inte var så publika. Ok, frågan är ju fri sägs det, och jag frågade lite försynt om det gick bra att komma upp på taket och dess terrass. Självklart sa Rolf, och något ögonblick senare så var vi där uppe.








En plats inte så många besöker, men vi gjorde det! Svartvitt passade bäst här.
På väg ner frågade jag honom ytterligare om möjligheten till ett besök i A-salen vore möjlig? Självklart sa samme Rolf som tidigare. Salen var annars låst för dagen. Väl där inne så visste ju i alla fall jag hur det ser ut, men Eva hade aldrig varit i Medborgarhuset förr, hon blev lite häpen över arkitektens genomtänkta detaljer.
Väl där inne tändes alla lampor upp enbart för oss. Trevligt Rolf!








Det finns en harmoni och symmetri i dessa linjer.

Väl utanför denna A-sal tog jag några detaljbilder som kommer nedanför här.





Så har du vägarna förbi Eslövs medborgarhus, besök det! I alla fall om du är det minsta arkitektur-intresserad och fotointresserad.
Adressen är Kyrkogatan 1, Eslöv, alldeles vid järnvägen.

/ Lars

Kyrkö mosse del 2

 Ganska precis 9 år efter jag var på skrotplatsen första gången (3 augusti 2009), så återvände jag dit (6 augusti 2018). Första anblicken sa...